Help ik word benaderd door een sourcer. Wat is talent sourcing?

 

Wat is talent sourcing

Talent sourcing is verantwoordelijk voor het identificeren, vinden en aantrekken van geschikte kandidaten voor openstaande vacatures binnen een organisatie. De belangrijkste taken van een talent sourcer zijn onder andere:

1. Zoeken naar kandidaten: In talent sourcing wordt gebruikt gemaakt van verschillende bronnen zoals jobboards, sociale media, professionele netwerken en databases om potentiële kandidaten te vinden die passen bij de vereisten van de vacature.

2. Screening: Ze beoordelen cv’s en profielen om te bepalen of kandidaten over de juiste vaardigheden en ervaring beschikken.

3. Contact leggen: Talent sourcers nemen contact op met potentiële kandidaten via e-mail, telefoon of sociale media om hun interesse in de vacature te peilen en verdere informatie te verstrekken.

4. Kandidatenrelaties opbouwen: Ze onderhouden relaties met potentiële kandidaten, zelfs als ze op dat moment niet geschikt zijn voor een vacature. Dit kan in de toekomst nuttig zijn.

5. Kandidaatdoorverwijzingen: Ze verwijzen geschikte kandidaten door naar recruiters of HR-professionals voor verdere evaluatie en interviewafspraken.

6. Marktonderzoek: Talent sourcers houden zich vaak bezig met marktonderzoek om trends en ontwikkelingen op het gebied van werving en talentacquisitie te begrijpen en aan te passen.

 

Ik ben benaderd wat nu?

Bekijk het profiel van de talent sourcer

Wanneer je een bericht ontvangt van een talent sourcer, neem de tijd om hun LinkedIn-profiel te bekijken. Kijk naar hun achtergrond, ervaring en de organisatie waarvoor ze werken. Dit geeft je een idee van hun geloofwaardigheid en helpt je te beoordelen of het de moeite waard is om met hen in gesprek te gaan.

Lees het bericht zorgvuldig

Lees het bericht van de talent sourcer aandachtig door. Let op de toon, de inhoud en de reden waarom ze contact met je opnemen. Sommige sourcing agencies geven specifieke details over de functie of het bedrijf, terwijl anderen eerst proberen je interesse te wekken zonder al te veel prijs te geven. Begrijp het doel van het bericht voordat je reageert.

Beoordeel de relevantie

Overweeg of de voorgestelde functie of het bedrijf relevant is voor jouw carrièredoelen en interesses. Neem de tijd om de vacaturebeschrijving of de informatie over het bedrijf te bestuderen. Dit helpt je te bepalen of het de moeite waard is om verder te gaan met het gesprek.

Wees professioneel en beleefd

Reageer altijd op het bericht van de talent sourcer, zelfs als je niet geïnteresseerd bent. Wees beleefd en professioneel in je reactie. Je weet nooit wanneer je in de toekomst weer met dezelfde persoon of organisatie te maken krijgt. Zorg dat je altijd weet een sterke indruk achter te laten.

Vraag om meer informatie

Als je geïnteresseerd bent in de voorgestelde functie of het bedrijf, vraag dan om meer informatie. Stel specifieke vragen over de rol, de vereisten, de bedrijfscultuur en andere relevante details die je nodig hebt om een weloverwogen beslissing te nemen. Dit helpt je om een beter beeld te krijgen van wat er van je verwacht wordt.

Verifieer de legitimiteit

In de wereld van online interacties is het belangrijk om voorzichtig te zijn en de legitimiteit van de talent sourcer te verifiëren. Controleer of ze werkzaam zijn voor een betrouwbare organisatie en of hun contactgegevens overeenkomen met de officiële kanalen van het bedrijf. Wees op je hoede voor verdachte berichten en geef nooit persoonlijke of financiële informatie zonder voldoende verificatie.

Onderzoek het bedrijf

Voordat je verder gaat met het sollicitatieproces, doe je grondig onderzoek naar het bedrijf. Leer meer over hun reputatie, waarden, groeipotentieel en eventuele uit dagingen. Bekijk de website, lees nieuwsartikelen en zoek naar reviews van werknemers om een vollediger beeld te krijgen van het bedrijf.

Overweeg je huidige situatie

Neem de tijd om je huidige professionele situatie te evalueren voordat je beslist. Denk na over je huidige baan, carrièrepad, vooruitzichten en eventuele andere lopende sollicitaties. Dit helpt je om te beslissing en te bepalen of het de moeite waard is om stappen te zetten.

Neem de tijd om te reageren

Laat je niet onder druk zetten om direct te reageren. Neem de tijd die je nodig hebt om een weloverwogen beslissing te nemen. Communiceer duidelijk met de talent sourcer over je beschikbaarheid en wanneer je hen kunt laten weten of je geïnteresseerd bent in de voorgestelde mogelijkheid.

Wees proactief in het gesprek

Als je besluit om verder te gaan met het sollicitatieproces, wees dan proactief en betrokken tijdens de gesprekken met de talent sourcer. Stel relevante vragen, geef blijk van je interesse en laat zien dat je goed geïnformeerd bent over het bedrijf en de functie. Dit toont je motivatie en enthousiasme.

Zorg ervoor dat je online aanwezigheid up-to-date is

Talent sourcers maken steeds vaker gebruik van geavanceerde technologieën zoals AI en machine learning om kandidaten te identificeren en te benaderen. Ze gebruiken data-analyse om gerichte en persoonlijke benaderingen te ontwikkelen. Door je bewust te zijn van deze nieuwe strategieën, kun je beter inspelen op hun benadering en je profiel optimaliseren om aantrekkelijker te zijn voor sourcers. Zorg ervoor dat je online aanwezigheid up-to-date is en actief deelneemt aan relevante online discussies. Dit kan je zichtbaarheid en kansen vergroten.

Ja of nee?

Is het aanbod interessant? Mooi dat is een win – win voor beide toch? Maar wat als het aanbod nou net niet aan je eisen voldoet? Geen probleem de sourcer weet nu wat jij precies wil. Talent sourcers beschikken over talentpools. Dat kun je zien als een bestand met potentiële kandidaten voor toekomstige functies. Mocht er in de toekomst toch nog een functie voorbijkomen die wel aan al jouw eisen voldoet, dan kan de talent sourcer je opnieuw benaderen. Je staat immers al in hun talentpool, wat betekent dat ze je niet vergeten zijn. Dit zorgt ervoor dat je niet telkens zelf actief op zoek hoeft te gaan naar nieuwe kansen, maar dat de mogelijkheden vanzelf naar je toekomen zodra er een passende functie beschikbaar is.

Conclusie

Onthoud dat het benaderd worden door een talent sourcing agency op LinkedIn een kans kan zijn om nieuwe mogelijkheden te verkennen en je carrière vooruit te helpen. Door zorgvuldig te evalueren en te communiceren, kun je de beste beslissing nemen die past bij jouw professionele doelen en interesses.