CV schrijven

De kunst van het
van een overtuigend cv schrijven

Je cv, of curriculum vitae, is vaak de eerste indruk die een potentiële werkgever van je krijgt. Het is een belangrijk document dat je kansen op een baan aanzienlijk kan beïnvloeden. Het schrijven van een overtuigend cv is dan ook een kunst op zich. In deze blog bespreken we enkele belangrijke stappen om een cv te creëren dat indruk maakt en deuren opent naar nieuwe carrièremogelijkheden.

Kies het juiste format

Er zijn verschillende cv-formaten beschikbaar, zoals chronologisch, functioneel en gecombineerd. Kies het format dat het beste past bij jouw achtergrond en de baan waarvoor je solliciteert. Een chronologisch cv benadrukt je werkervaring, terwijl een functioneel cv zich meer richt op je vaardigheden. Een gecombineerd cv kan elementen van beide bevatten.

Personaliseer je cv

Een van de grootste fouten die mensen maken, is het verzenden van een generiek cv naar meerdere werkgevers. Pas je cv aan voor elke specifieke sollicitatie. Benadruk de ervaring en vaardigheden die relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert. Lees de vacature zorgvuldig door en gebruik vergelijkbare taal in je cv om aan te tonen dat je een geschikte kandidaat bent.

Een krachtige samenvatting of profiel

Begin je cv met een krachtige samenvatting of profiel. In een paar zinnen moet dit de werkgever een idee geven van wie je bent en wat je te bieden hebt. Gebruik sterke actiewoorden om je prestaties en vaardigheden te benadrukken.

Onderwijs en ervaring

Vermeld je opleiding en werkervaring in omgekeerd chronologische volgorde, beginnend met de meest recente. Geef gedetailleerde informatie over je functietitels, werkgevers, data en verantwoordelijkheden. Focus op prestaties en resultaten in plaats van alleen taken. Dit laat zien wat je hebt bijgedragen aan eerdere werkgevers.

Benadruk je vaardigheden

Naast je werkervaring is het belangrijk om je vaardigheden te benadrukken. Dit omvat technische vaardigheden, zoals softwareprogramma’s of talen, evenals ‘zachte’ vaardigheden zoals communicatie, leiderschap en probleemoplossing. Geef voorbeelden van hoe je deze vaardigheden hebt toegepast in eerdere rollen.

Prestaties en resultaten

Een overtuigend cv bevat meetbare resultaten. Geef concrete voorbeelden van prestaties, zoals het vergroten van de omzet, kostenbesparingen, projecten die op tijd zijn afgerond of awards die je hebt ontvangen.

Referenties en aanbevelingen

Het is niet nodig om referenties op te nemen in je cv, maar je kunt wel vermelden dat ze op aanvraag beschikbaar zijn. Zorg ervoor dat je relevante referenties hebt die bereid zijn om een positieve aanbeveling te geven.

Zorg voor een professionele uitstraling

Let op de opmaak en lay-out van je cv. Kies een professioneel lettertype en houd de opmaak consistent. Vermijd slordige fouten en zorg ervoor dat je contactgegevens up-to-date zijn.

Beknopt en leesbaar cv schrijven

Houdt het cv schrijven beknopt. Idealiter past het op één pagina, maar twee pagina’s zijn acceptabel als je een lange carrière hebt. Gebruik korte, duidelijke zinnen en bullet points voor gemakkelijke leesbaarheid.

Proofread je cv en vraag om feedback

Laat je cv nakijken op grammaticale fouten en spelling. Vraag vrienden, familie of professionele contacten om feedback voordat je het verzendt naar werkgevers.

Het schrijven van een overtuigend cv vergt tijd en aandacht voor detail. Het is echter een essentieel hulpmiddel om jezelf te presenteren aan potentiële werkgevers. Neem de tijd om je cv te perfectioneren en maak indruk met je eerste indruk. Een goed cv kan de sleutel zijn tot nieuwe en spannende carrièremogelijkheden.