Sollicitatiegesprekken en zenuwen

Sollicitatiegesprekken je kent het wel: je zit in een veel te kleine ruimte, op een stoel die net iets te hoog is afgesteld, tegenover mensen die je nog nooit hebt gezien maar die wel over je toekomst gaan beslissen. Welkom bij het sollicitatiegesprek, mensen!

Laten we eerlijk zijn, sollicitatiegesprekken zijn raar. Je probeert de beste versie van jezelf te zijn, terwijl je stiekem hoopt dat je deodorant het niet begeeft onder de stress. Je wilt authentiek overkomen, maar tegelijkertijd niet té authentiek. Want hé, niemand hoeft te weten dat je ’s avonds graag karaoke zingt in je onderbroek, toch?

Maar goed, laten we het serieus houden (althans, een béétje). Sollicitatiegesprekken zijn eigenlijk een soort dans. De recruiters proberen erachter te komen of jij echt zo geweldig bent als je cv beweert, en jij probeert uit te vinden of dit bedrijf wel zo’n “dynamische werkomgeving met uitdagende projecten” is als de vacature belooft.

Mijn favoriete deel? De vragen die ze je stellen. “Waar zie je jezelf over vijf jaar?” Eh, hopelijk niet meer in sollicitatiegesprekken? Of wat dacht je van: “Wat is je grootste zwakte?” Ja hoor, laat ik even al mijn gebreken opnoemen aan mensen die ik probeer te imponeren. Slim plan!

Maar weet je, ondanks al het ongemak en de zweetplekken op je nette blouse, zijn sollicitatiegesprekken eigenlijk best cool. Het is jouw kans om te shinen, om te laten zien waarom jij degene bent die ze nodig hebben. En ja, misschien struikel je over je woorden of vergeet je plotseling hoe je heet als ze ernaar vragen. Maar hey, dat maakt je menselijk. En laat dat nou net zijn wat de meeste bedrijven zoeken: een echt mens, geen robot die perfecte antwoorden geeft.

Dus de volgende keer dat je een sollicitatiegesprek hebt, neem dan een diepe zucht, glimlach (maar niet té veel, dat is eng), en onthoud: de mensen aan de andere kant van de tafel zijn ook maar mensen. Ze hebben waarschijnlijk net zo’n hekel aan deze situatie als jij. Wie weet, misschien kun je ze zelfs aan het lachen maken met een grapje over die ongemakkelijke stoel. En wie weet, misschien is dat wel precies wat je onderscheidt van de rest.

Succes, en moge de recruitmentgoden je gunstig gezind zijn!

Tip: Lees ook “voorbereiden op je sollicitatiegesprek doe je zo